utorak, 17. siječnja 2017.

POSLIJEPRAZNIČNA DETOKSIKACIJA


Pozdrav svima😊,

Sigurna sam da ste i vi jedni od onih koji nisu mogli odoljeti prazničnoj trpezi i svim kolačima i slatkišima. Ukoliko ste nabacili koji kilogram viška donosim vam par prijedloga kako da ih se riješite. Znam da je mnogima jedna od novogodišnjih odluka bila da će smršaviti do ljeta te da je tradicionalna sezona mršavljenja koja kreće u prvom mjesecu konačno započela. 😄
Potrebno je samo promijeniti neke svoje prehrambene navike i naravno uvesti fizičku aktivnost.

1. Probiotski proizvodi
Dan možete započeti uz probiotski proizvod poput jogurta uz tostirani kruh ili  kombinaciju probiotika i žitarica za doručak koji će obnoviti vašu crijevnu mikrofloru te potaknuti probavu i metabolizam.

2. Topli i hladni napitak
U svoju prehranu svakako uvedite neki topli napitak poput čaja koji osim što će vas odlično ugrijati u ovim hladnim danima utjecat će i na  izlučivanje toksina iz organizma te samim tim jačati imunitet. U čaj svakako možete dodati krišku limuna i žlicu meda.
Što se tiče hladnih napitaka dan također možete započeti čašom vode u koju dodate pola iscjeđenog limuna i žlicu meda.
 A ukoliko niste ljubitelj obične vode napravite si ukusni napitak: 
Isijecite krastavac na komadiće kao za salatu, iscijedite 4 limuna i naribajte korijen đumbira. Sve ovo prelijte sa 2L vode i ostavite preko noći. Ujutro sve procijedite i napitak možete konzumirati tijekom cijelog dana. 

3. Zeleni dan
Sigurna sam da ste već milion puta čuli da je zeleno voće i povrće sinonim za detoksikaciju organizma. Odredite si jedan dan u tjednu za "zeleno" kao obrok ili predjelo poput zelene juhe.
Zeleni smoothie:
stabljika celera
pola limuna ili limete
1 krastavac
šalica kelja
pola šalice bademovog mlijeka
šalica špinata
pola zelene jabuke
Sve izmiksati u blenderu.

Juha: za juhu možete iskoristiti prokuhano tamno zeleno lisnato povrće poput: špinata, celera, brokule, zelene salate, peršin, blitva, radič, maslačak...Povrće izmiksati u blenderu i razrijediti sa 2dcl vruće vode.

4. Brašno
Osim pšeničnog probajte u svoja jela dodati i druga brašna poput heljdinog, raženog, zobeno te brašna od cjelovitog zrna koji su osim proteina i škrobi bogati mineralima koji pomažu pravilnom radu organizma

5. Riba 
Riba je poznata namirnica po omega-3- masnim kiselinama koje utječu na sniženje razine triglicerida u organizmu što je vrlo bitno naročito sada u poslije prazničom periodu nakon sve one masne i kalorične hrane. Stoga jedite ribu kuhanu ili pečenu na maslinovom ulju bar dva puta tjedno.
Riba bogata omega-3-masnim kiselinama je plava riba: sardina,skuša, tuna, inćuni, haringa, losos i morski plodovi.

6. Orašasti plodovi
Namirnice poput orašastih plodova također su bogat izvor omega-3-masnim kiselinama i imaju jednak učinak kao i riba. Ukoliko vam se javi želja za slatkim, slatkiše i kolače možete zamijeniti šakom orašastih plodova poput lješnjaka, badema, pistacija, kikirikija u ljusci. Osim što su ukusni vrlo su zasitni te će vam umanjiti glad.

7. Sjemenke i bobice
U svoju prehranu uvrstite par zdravih namirnice koje možda do sada još niste probali poput:
Lanenih sjemenki - bogat izvor vlakana te ubrzavaju probavu
Goji bobice - odličan antioksidativni učinak, štiti organizam od slobodnih radikala nastalih uslijed stresa
Chia sjemenke- upijaju tekućinu te tako daju osjećaj sitosti, naročito dobra pomoć kod mršavljenja

Lanene sjemenke koristite u mljevenom ili prženom obliku jer tek tada imaju učinak na probavu, Chia sjemenke dodajte u pahuljice za doručak uz mlijeko ili jogurt, ostaviti da odstoje par minuta i nabubre gdje daju bolji učinak sitosti. Sve ove sjemenke i bobice možete dodavati u smoothie ili guste juhe od povrća.

I naravno za kraj ne zaboravite fizičku aktivnost!!

3 komentara:

  1. Hvala ti na ovako divnom postu. Mislim da će mi dobro doć poslije ovog prazničnog pretrpavanja :D

    Moj mali kutak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično,drago mi je da ti se svidja. Probaj svakako, pa mi javi utiske da li je pomoglo ;) :))

      Izbriši

Copyright © 2015 Body and fashion blender